Kunstfront zorgt voor kleur

Kunstfront zorgt voor kleur

Deelnemers van allerlei creatieve initiatieven zoals The Mandril, Landbouwbelang en B32 schoven op 29 mei samen aan tafel in het Kunstfront voor een workshop Samen Mozaïeken door Sándor Sinko. De mozaïekwerken van deze en andere workshops worden samengevoegd in één groot kunstwerk om de grauwe buitenomgeving langs de Cabergerweg kleur te geven.

Door stadsreporter Lieke Rijkx

Het kunstenaarskoppel Sándor Sinko en Diana Gambardella kraakte het voormalige Vredesetein kantoorpand in 2006 om er onder de naam Kunstfront een culturele en creatieve broedplaats van te maken. Het pand stond toen al jaren leeg, terwijl de vraag van jonge kunstenaars en artiesten naar ateliers en woonruimte groot was. Het gebouw was in erbarmelijke staat, zonder water en elektriciteit, met een lekkend dak en gebroken ramen. “We waren creatieve pioniers in dit deel van de stad”, vertelt Sándor. “We hebben vervallen ruimtes omgevorm tot sociale, rolstoeltoegankelijk ateliers en repetitieruimtes waar iedereen welkom is. Buiten hebben we tuintjes op hoogte aangelegd, zodat mensen ook vanuit hun rolstoel hun handen in de aarde kunnen steken. Ons streven was en is nog steeds om allerlei mensen met elkaar in contact te brengen.”

Dat laatste lukt inmiddels erg goed. Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met en zonder beperking en met allerlei achtergronden weten het Kunstfront te vinden en nemen deel aan de workshops kaarten maken, kleien, schilderen en wat er nog meer voorbij komt. Alles mogelijk gemaakt door en onder begeleiding van Sándor en Diana, vrijwilligers, Stichting Cultuurfront Europa en Stichting Samen Onbeperkt. ‘Samen Mozaïeken’, waar deze avond ook onder valt, begon op 9 mei en heeft als doel om mensen van verschillende organisaties samen te laten ‘knutselen’ waardoor ze elkaar beter leren kennen en eventuele vooroordelen wegvallen. De activiteit is gratis toegankelijk en duurt nog tot eind juni iedere maandagavond en iedere dinsdagmiddag. In juli worden de mozaïekcreaties samengevoegd tot een permanent kunstwerk.

‘We betekenen iets voor de stad’
Deze maandagavond wordt druk gediscussieerd over de ontwikkeling van het Sphinxkwartier, over bijzondere samenwerkingen, over culturele initiatieven in de omliggende steden, het beleid van de gemeente en de opvolger van wethouder Gerdo van Grootheest. “Wij vinden dat we iets betekenen voor de stad, in sociaal en cultureel opzicht. Maar als de gemeente het over het broedplaatsbeleid heeft, worden wij vaak niet eens genoemd”, verzucht Sándor. Hij krijgt bijval van Roos Derks van The Mandril. “Zuyd Hogeschool en de Brandweer worden telkens in het zonnetje gezet en genoemd als broedplaatsen, maar de leden van het Culture Freezone Collective (CFC) waar wij en Landbouwbelang ook deel van uitmaken, zitten blijkbaar niet tussen de oren.”

Onderdak voor The Mandril
The Mandril vond onderdak in het Kunstfront nadat zij hun pand aan de Boschstraat moesten verlaten. “Voor ons was het logisch om The Mandril te huisvesten”, vertelt Sándor. “Zij staan net als wij voor verbinding, creativiteit en duurzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat studenten die naar Maastricht komen met het plan om direct na hun studie weer te vertrekken, dankzij The Mandril langer blijven hangen of zelfs niet meer weg gaan.” Roos: “The Mandril vertegenwoordigt een grote groep jongeren van allerlei nationaliteiten. We hebben na een moeilijke start onze draai hier gevonden. Net als op onze oude plek kan hier alles gebeuren: capoeira, yoga, jammsessies, exposities, politieke discussies. We hebben pas nog een feministisch festival georganiseerd. Iedere dag is anders en ik weet nooit als ik onze projectruimte of bibliotheek inloop hoe veel mensen ik er aan zal treffen. Heerlijk.”

WEBSITE INFO

http://www.maastrichtlab.nl/kunstfront-zorgt-voor-kleur/

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.